הגדרת רצועות הברך
רצועות הברך הן רקמות חיבור חזקות המחברות בין עצמות הירך והשוק ומספקות יציבות למפרק הברך. הרצועות העיקריות כוללות את הרצועה הצולבת הקדמית (ACL), הרצועה הצולבת האחורית (PCL), הרצועה הצדדית הפנימית (MCL) והרצועה הצדדית החיצונית (LCL).
תסמינים של פגיעה ברצועות
תסמינים של פגיעה ברצועות הברך כוללים כאב חד, נפיחות, אי-יציבות במפרק, קושי בנשיאת משקל על הרגל הפגועה, ותחושת "קריסה" של הברך. במקרים של קרע מלא, עשויה להישמע "נקישה" ברגע הפציעה.
שיטות אבחון
האבחון מתבצע באמצעות בדיקה גופנית מקיפה, כולל בדיקות יציבות ותנועה של הברך. בדיקות הדמיה כמו MRI משמשות לאישור האבחנה ולהערכת חומרת הפגיעה. לעיתים נעשה שימוש גם בצילומי רנטגן לשלול שברים.
אפשרויות טיפול
הטיפול תלוי בחומרת הפגיעה ובסוג הרצועה שנפגעה. אפשרויות כוללות טיפול שמרני עם פיזיותרפיה ותרגילי חיזוק, או ניתוח לשחזור הרצועה במקרים של קרע מלא. שימוש במכשירי תמיכה או קביים עשוי להידרש בתקופת ההחלמה.
הכנה לטיפול
ההכנה כוללת הערכה מקיפה של מצב המטופל, דיון על אפשרויות הטיפול והסיכונים הכרוכים בהן. במקרה של ניתוח, יש צורך בבדיקות טרום-ניתוחיות והנחיות לגבי צום והפסקת תרופות מסוימות.
פרטי הטיפול
הטיפול השמרני כולל RICE (מנוחה, קרח, לחץ והרמת הרגל), פיזיותרפיה ותרגילי חיזוק. ניתוח לשחזור רצועה מתבצע בדרך כלל בשיטה ארתרוסקופית, עם החלמה הדורשת מספר חודשים של שיקום אינטנסיבי.
סיכונים אפשריים
סיכונים כוללים זיהום לאחר ניתוח, קרע חוזר של הרצועה, נוקשות במפרק, ואי-יציבות מתמשכת. יש סיכון לפיתוח דלקת מפרקים מוקדמת בברך שעברה פגיעה ברצועות.
טיפול לאחר הפרוצדורה
הטיפול לאחר פגיעה ברצועות כולל תוכנית שיקום מקיפה, הכוללת פיזיותרפיה, תרגילי חיזוק ושיפור טווח התנועה. חזרה הדרגתית לפעילות גופנית ולספורט נעשית תחת פיקוח רפואי, עם דגש על מניעת פציעות חוזרות.